de nieuwste bedrijfsuitjes en groepsuitjes

Welkom bij het nieuwsblog van Ontdekjestad.nl! Hier houden we u op de hoogte van het laatste nieuws zoals nieuwe toevoegingen aan bedrijfs- en groepsuitjes maar ook de nieuwste restaurants waar we mee samenwerken, de steden waarin we actief zijn en nog veel meer. Niks missen? Volg ons via Facebook!

TOP 5 ontdekkingen in onze steden

‘Top tiens, vijfs of drie’s’, ik ben er gek op. Dat iemand anders voor mij gefilterd heeft op de 10 leukste cadeauwinkels, de top 5 wandelroutes met de hond en ga zo maar door. En daarom nu maar eens de Top 5 van Ontdekjestad. De vijf mooiste plekjes in Amersfoort, Gouda, Groningen, Harderwijk en Zwolle in deze TOP 5 van ‘onze steden’ op een rij.

 

Op 5:

De Martinikerk in Groningen, het lijkt wat voor de hand liggend. Maar afbeeldingen van het heldere koningsblauwe plafond waren voor mij een trigger er eens een kijkje te nemen. Ik ben geen trouwe kerkganger maar koos er tóch voor om een internationale kerkdienst bij te wonen. Zo kreeg ik het complete plaatje: een dienst, gezang, orgelmuziek, wijze woorden. Maar bovenal een adembenemend mooi blauw plafond, goede reden om naar het plafond te zitten staren. De moeite waard om te bezoeken tijdens een dagje uit in Groningen.

 

Op 4:

Het Eemhuis in Amersfoort. Ook als je geen boek wilt lenen in deze bibliotheek moet je zeker even een kijkje nemen tijdens een dagje in Amersfoort. Als ik dit gebouw inloop voel ik me meteen omarmt door het interieur en design. Gewoon even zitten op één van de werk-leesplekken met prachtige leeslampen. Een groot contrast met het oude centrum, maar minstens zo mooi!

 

Op 3:

Park De Wezenlanden in Zwolle. Ga met een ‘coffee to go’ middenin het park op het gras zitten en zie hoe het ontwerp van de speeltoestellen samensmelt met het Dominicanenklooster wat tussen de boomtoppen door piept. Een oase van groen waar je tijdens een wandeling ook nog kunt genieten van de geiten en het hangbuikzwijn op de kinderboerderij.

 

Op 2:

Het terras van Museumcafé Gouda. Ik wil niets afdoen aan het Goudse Teylers Museum. Echt niet, al is het alleen maar om die geweldige interactieve maquette van Gouda of de kunstwerken van schilders als Ferdinand Bol. Maar nagenieten met een high tea op dit terras, verstopt tussen de Sint Janskerk en het museum spant voor mij echt de kroon op een dagje uit in Gouda.

 

Op 1:

De Vischmarkt in Harderwijk. In de afgelopen jaren is deze historische plek uitgegroeid tot een broeinest van hoogwaardige restaurants. En niet voor niets, de bomen die net voldoende schaduw geven maar ook net genoeg groen, de prachtige woonhuizen, de moderne fontein, bijna autovrij. En niet te vergeten de historische Vischpoort, waar mijn klandizie altijd naar binnen mag tijdens een stadswandeling door Harderwijk. Er gewoon even zijn of genieten van lekker eten in één van de restaurants. Dit is (voorlopig) mijn favoriete plek voor een cultureel én culinair uitje.

 

Misschien kom nog eens op terug met een top 10 of 25. Maar voorlopig lijken me dit genoeg tips voor een extraatje tijdens een dagje uit.

0 Read More

Onbekend maar niet onbemind

Selce. Ooit van gehoord? Tot mijn laatste vakantie in Kroatië ik in ieder geval niet. Pula, Umag, Porec, Rovinj zijn de bekende badplaatsen van Kroatië en erg populair bij Nederlanders.

Voor mij juist een reden om die plaatsen over te slaan. Met mijn gezin ga ik voor de beleving van vakantie zoals de locals die hebben.

Zo is ook het ‘assortiment’ van Ontdekjestad samengesteld: grote steden als Amsterdam en Utrecht laten we links liggen. Wij zoeken naar de plaatsen waar voldoende te ontdekken is maar waar u niet struikelt over toeristen en dagjesmensen. En waar wij voor een cultureel én culinair dagprogramma uit de voeten kunnen. Nederland heeft op dat gebied nog heel veel te bieden!

Tijdens een dagje uit in Amersfoort voelt u hoe de stad is ontstaan door een bezoek aan een historisch armenhuis, lopen in een eeuwenoud waterrad, een toren beklimmen met een verbluffend mooi uitzicht.

In Harderwijk betreedt u net buiten het winkelgebied de beroemde Vischmarkt, bezoekt u de piepkleine ruimte in de verdedegingspoort en botst u met een beetje mazzel op tegen een visser in de oude haven waar de historische botters aangemeerd liggen. Ook Zwolle en Groningen bieden soortgelijke verrassingen.

In deze plaatsen is het aanbod aan restaurants te overzien en daardoor vindt Ontdekjestad al gauw de juiste match voor een complete dagje uit. Nét genoeg diversiteit om voor ieder uitje een passend restaurant te vinden. De contacten met de ondernemers verlopen vlot omdat we niet de ‘zoveelste’ zijn die regelmatig zaken met ze willen doen. In deze restaurants worden onze gasten ontvangen zoals ik zelf ook graag wordt behandeld: Hartelijk en met een goede kwaliteit áán en óp tafel.

Welke plaatsen gaan we dit seizoen toevoegen? Ik ben benieuwd waar u mee komt.

Mijn vakantie in Selce was trouwens heerlijk!

0 Read More

Zo werkt het dus

Vorige week donderdag: Eerst maar eens een kop koffie en dan zoek ik mijn thuiswerkplek op. Ik klap mijn laptop open. De laatste maanden bijna tevergeefs, groepen die samen een uitje beleven: het lijkt bijna prehistorisch. Maar ik geef de moed niet op: Er wordt versoepeld, de zon schijnt. Ik zie het maar als goede voortekenen voor wat mij te wachten staat vandaag.

En…? YESSS EIN-DE-LIJK! Een aanvraag met bel-mij-terug-verzoek! Een goed teken, iemand die graag gebeld wil worden door Ontdekjestad heeft meestal een vraag. En dát zet mij nog meer op scherp: als mijn antwoord bevredigend is wordt de klus door Ontdekjestad voor deze klant geklaard! Precies dát maakt mijn werk onbeschrijfelijk leuk. Want als het op “uitjes” aankomt sta ik zelden met mijn mond vol tanden. En krijg niet zelden een leuke mail: “We hebben zo genoten”, “Fijn dat het allemaal geregeld was, iedereen wist van onze wensen”, “Het moest zo snel geregeld worden, fijn dat het toch nog gelukt is!”. I LOVE IT!

Nu dus een jongedame die vanwege een annulering vanuit een uitjesbureau haastig op zoek is naar een cocktailworkshop in Groningen, met een etentje er achteraan voor aanstaande zaterdag al! Laat ik nou nét een paar heel leuke relaties hebben in het hoge noorden! In Café Via Vecchia krijgt deze groep voor een vrijgezellenavond een cocktailworkshop en krijgen ze een heerlijk viergangen tapasmenu op het terras van Hemmingways!

Vrijdag: Alles is bevestigd, Hemmingways en Via Vecchia hebben geen enkele moeite met enkele specifieke wensen. De factuur is onderweg en morgen kan deze groep op stap voor een vrijgezellenfeest in Groningen!

Maandag: Zoals gebruikelijk wil ik een mail sturen om te vragen of alles voor de groep naar wens is geweest. Zijn jullie prettig ontvangen, was de activiteit leuk en hebben jullie lekker gegeten? Maar ik hoef de moeite niet te doen! De ceremoniemeester heeft me al gemaild: “Wat hebben we een goede keus gemaakt door Ontdekjestad te benaderen! Het was hartstikke goed en de cocktails waren heerlijk! Dankjewel voor de snelle organisatie!”

Iets wat voor hen door een annulering leek uit te draaien op een totaal fiasco wordt een memorabel vrijgezellenfeest in Groningen!

Mijn werk is weer begonnen! Ik voel me als herboren: I LOVE IT!

0 Read More

Uw event, op maat en tóch betaalbaar!

Wie belt naar Ontdekjestad of een mail stuurt krijgt eigenlijk altijd contact met mij, Margriet van As. Dat ik op deze stoel ben beland is eigenlijk bijna vanzelfsprekend. Ja, ik begon mijn werkende leven als begeleidster op een grote instelling voor verstandelijk gehandicapten. Maar daar werd ik vrijwel meteen getriggerd door de vraag van de Evenementengroep om hulp te bieden. Voorlopig was dat een prima balans tussen verzorgen en organiseren.

Om allerlei redenen groeide ik uit de zorg en maakte een stap: Naar Evenementenbureau Feest & Zo. Daar kon ik met mijn organisatie-skills mijn hart ophalen aan kleine en grote evenementen. Maar evenementen gaan bijna altijd gepaard met een groot budget, alles moet immers op locatie worden bezorgd en bereid. Wat een omweg om tot een mooie herinnering te komen.

Nu, met Ontdekjestad, breng ik mensen naar het moois dat Amersfoort, Gouda, Groningen, Harderwijk en Zwolle te bieden hebben. De grootste lol heb ik als ik een programma aan kan bieden ‘op maat’, helemaal naar wens van mijn opdrachtgever en tóch voor een klein budget. En dat maakt mijn beroep tot het leukste van Midden Nederland! Deze steden regelmatig het decor voor een event duurzaam, op maat en tóch betaalbaar.

Wilt u écht groen en geheel gratis: Amersfoort kent zelfs een heuse bomenroute rond en door het centrum. De route kunt u hier downloaden.

Bent u ook benieuwd naar de mogelijkheden, neem dan contact met mij op. Ik maak graag een passend programma voor u.

0 Read More

Liever geen koude voeten

De winter komt er aan…. Brrrr…. Nat, koud, wind, donker: allemaal redenen om niet te kiezen voor een outdoor-activiteit. En terecht, wie wil er nou met een natte jas en koude tenen wandelen door een mooie stad als Amersfoort, Gouda, Harderwijk of Zwolle?

In deze periode krijgen we dan ook regelmatig de vraag naar een slechtweerscenario. En die hebben we! Maar ik begin altijd met te zeggen: Meestal regent het niet. Want dat is écht zo! En onze gidsen zoeken mooie en beschutte plekjes op waar zij toch hun verhaal kunnen doen. Ze zoeken het volgende restaurant wat eerder op en maken hun verhaal daar af. Want onze gids is ook een beetje uw gastheer of gastvrouw! En denkt graag met u mee. Overigens houdt een gids natuurlijk ook niet van koude tenen en een drijfnat kapsel.

Maar toch vinden we het nodig om écht een alternatief te bieden met de mogelijkheid om iets te zien van de historie van de stad en géén last te hebben van kou en regen. In Zwolle bieden we daarom een begeleid bezoek aan het Stadsomroepersmuseum aan, in Gouda kan het niet warmer dan in de stroopwafelbakkerij bij een workshop stroopwafels maken, Amersfoort kunt u begeleid op bezoek bij het prachtige Hofje De Armen de Poth waarbij u binnen in een huisje komt en in de Celzusterenzaal kijkt u de film over de historie van het hofje.

Kortom, een groepsuitje in de winter is gezellig én met droge voeten absoluut mogelijk.

0 Read More

Wie dit leest wil met Hanneke op stap!

Een lot uit de loterij, dát is onze gids Hanneke. Een hippe senior met gevoel voor mensen én enthousiasme over haar stad! Want als je zoals zij in de jaren 50 geboren bent in hartje Amersfoort dan is de stad je gegarandeerd helemaal eigen geworden. Hanneke vertelt mij altijd met een glimlach op haar gezicht over haar zorgeloze jeugd in het centrum van Amersfoort.

“Samen met mijn negen broers en mijn zus speelden we áltijd buiten. De Monnikendam was favoriet, we sjeesden met onze autoped van de helling, om de beurt want er was er maar één. In de winter gebruikten we die helling om met de slee vanaf te roetsjen. Je moest oppassen dat je niet met je slee op de dichtgevroren gracht zoefde want daar werd in de winter volop geschaatst. Helaas heb ik dat zelf nooit gedaan, maar glijden op mijn schoenen ging ook prima.

Ik had geen idee dat Amersfoort zo’n oude stad was. Maar mijn moeder kon er wel goed over vertellen, bijvoorbeeld over de Dieventoren. ‘Pas maar op’, zei ze eens tegen me ‘als je onder de Dieventoren bent en de bel luidt brengt het ongeluk!’. Toen ik elf was, stuurde mijn moeder mij, aan het eind van de middag naar een kaasboer op het Neptunusplein. Achterom via de Nieuwstraat, Muurhuizen en onder de Dieventoren door ging ik, op mijn fiets. Terwijl ik onder de toren door fietste, jawel…, sloeg de klok. Aangekomen bij het stoplicht op de hoek van de Zuidsingel en de Kamp moest ik wachten naast een vrachtwagen die rechtsaf ging. Omdat de achterkant van de vrachtwagen heel dicht langs de stoeprand ging, zat ik ertussen en reed het achterste wiel over mijn linker voet. Een paar minuten later zat ik bij zaadhandel Smink op de grond met een heftig bloedende voet. Het eerste wat ik dacht: waar is mijn schoen?? Ik had stiekem mijn zondagse schoenen aangetrokken! Dat wordt een boze moeder! Dubbel ongeluk dus! Pas in het ziekenhuis herinnerde ik me dat de klok van de Dieventoren had geslagen toen ik eronder door fietste. Zie je wel…het is waar!! Mijn moeder was natuurlijk helemaal niet boos toen ze mij met mijn zere voet zag.

Toen ik 10 jaar was merkte ik de eerste keer hoe bijzonder Amersfoort is, met het 700 jarig bestaan van de stadsrechten van Amersfoort. (RE: hierover schrijf ik in een volgend blog).

Vanaf mijn 17e heb ik tijdelijk in Putten gewoond, maar al snel na mijn trouwen met Ton verhuisde ik weer naar ‘mijn’ Amersfoort. We woonden weer midden in het centrum en In den Grooten Slock was onze vaste adresje voor een lekker drankje. Dit was echt een geweldig leuke tijd!

Na wat verschillende banen kwam ik bij Rolf in het restaurant werken (RE: eigenaar van In den Kleinen Hap). Een hartstikke leuke baan, ik heb het jaren met veel plezier gedaan! In het omgaan met gasten had ik het meeste plezier. Dus toen ik met Rolf over ‘mijn oude dag’ sprak is het idee geboren om mij als stadsgids in te zetten. Ik had al ervaring opgedaan met een familiedag én met een personeelsdag van het restaurant.

Ik ben zó blij dat dit op mijn pad is gekomen! Het past me als een jas: vertellen over de stad die me zo dierbaar en vertrouwd is én omgaan met mensen die zin hebben in een fijne dag!”

Na dit verhaal krijg je toch zin in een stadswandeling door Amersfoort, samen met Hanneke? Klik dan hier voor één van de mogelijkheden.

0 Read More

Laten we Stadswandelingen in Groningen toevoegen!

Laten we het doen! Een stad toevoegen die voor velen niet zo bekend is. Om allerlei redenen maar vaak is de afstand het grootste struikelblok. Ik heb het over Groningen! Een bruisend, jeugdig centrum waar altijd wel iets te beleven is. Het metropool van het Noorden wordt het wel genoemd. Dus stapte ik vorige week in de intercity om in één streep van Amersfoort naar Groningen te reizen. Van mijn trouwe gids Bram Schuilenga kreeg ik natuurlijk wat tips mee ‘Als je in Groningen bent dan’.

Vanaf het centraal station sta je vrijwel meteen oog in oog met het Groninger Museum. De architectuur wordt niet door iedereen gewaardeerd, maar ik kan niet anders dan concluderen dat het vooral een bijzonder gebouw is. En loop dan snel door, want ik kom voor het culinaire centrum van de stad. Als eerste wandel ik over het Gedempte Zuiderdiep, sluit heel even mijn ogen en waan me in Chinatown: wat een heerlijke geuren van een aantal Aziatische toko’s! Ik zoek naar het restaurant met de beste uitstraling, kijk op de kaart en werp een blik naar binnen. Ja, Warung Jawa heeft zeker de potentie hoewel het wel wat klein is. Hmmmm… eerst maar even verder kijken. Tijd voor een heerlijk kop Segafredo koffie bij Huis de Beurs. Wat een prachtig pand, ik waan me in vroegere tijden. De koffie smaakt er goed! Ik vraag om een kaartje en de naam van de eigenaar en trek verder de stad in. Ik verbaas me er toch over dat ik voorbijgangers vaker Engels dan Gronings hoor spreken, dat van metropool lijkt wel te kloppen. Ook bij mijn lunchadres The Ugly Duck word ik door de ober aangesproken in het Engels en bestel een ‘sandwich chicken guacomole’. Het smaakt me heerlijk en ik voel me meer dan welkom door de vriendelijk bediening!

De lunch loop ik er weer af met een stadswandeling van 7 km langs hofjes, het Goudkantoor, de Prinsentuin. Onderweg rust ik uit op de trappen van de universiteit van Groningen, tussen de studenten, bijna een ‘must’ als je er toch bent.

Het kost soms wat moeite om door minder mooie nieuwbouw heen te kijken en ik wou een beetje dat ik gids Bram Schuilenga bij me had die met zoveel enthousiasme kan vertellen over ‘zijn Groningen’!

Ik besluit nog een glas wijn te drinken op een succesvolle dag bij Mr. Mofongo en verbaas mij over de techniek achter de bar!

Groningen heeft mij op culinair en op gastvrij gebied enorm verrast! Volgende keer neem ik Bram mee om mij meer te vertellen over de cultuur en historie van Groningen. Dan kan ik Groningen toevoegen aan mijn aanbod.

Nieuwsgierig? Volg ons op Facebook om meteen op de hoogte te zijn als Groningen is toegevoegd!

 

0 Read More

Daar doen we het voor!

“Of het ook minder cultureel kan?” Deze groep bestaat voornamelijk uit jeugdige, commerciële mensen die graag een leuke stad willen zien maar dan wel met ruimte voor een beetje gekkigheid, ze willen iets te doen hebben. “Ben ik dan wel op het juiste adres?” vraagt de jonge vrouw me. En dán ga ik ‘aan’! Want hoe heerlijk het ook is dat ik de meeste uitjes die ik aanbied bijna moeiteloos organiseer: specifieke wensen brengen het beste in me naar boven.

Het is niet zomaar-een-groep, ze komen vanuit heel Nederland en treffen elkaar één keer per jaar. Dit jaar kiezen ze voor centraal Nederland, mijn eigen home-town, Amersfoort. Ze weten nog niet hoe mooi Amersfoort is maar daar zal verandering in komen. Klein Amsterdam noem ik het wel eens, met de historische panden en grachten door het hele centrum. Nog niet ontdekt door het massatoerisme en daardoor haast dorps en een leuke plek voor een teamuitje.

Onze gids Hanneke (waarover ik mijn volgende blog ga schrijven, want dat heeft ze dík verdiend!) geeft elke groep speciale aandacht, peilt de types en de sfeer en gaat dán pas met ze op pad. Dus de combinatie van een prachtige stad en Hanneke valt altijd in goede aarde. Mijn uitgangspunt is een cultureel arrangement met een twist.

De groep start met een kop koffie en een Amersfoortse lekkernij: het Amersfoorts Keitje. Natuurlijk is dat in het oudste en kleinste café van Amersfoort, In den Grooten Slock. Hanneke maakt haar entree met een opdracht voor de groep: aan het einde van de ingekorte wandeling volgt een quiz ‘Waar of niet waar?’ Hanneke vertelt sowieso altijd nét even anders dan alleen de droge historische feiten. Maar deze keer heeft ze haar kennis uitgebreid met ‘fabelen en legendes over Amersfoort’. Aan de groep is het nu om aan het einde van de wandeling te bepalen wat echt gebeurd is en wat niet. Ze mogen hun antwoorden ondersteunen met argumenten en foto’s waarvoor we een TV-scherm gebruiken. Hanneke is de scheidsrechter en laat originaliteit meewegen in haar ‘oordeel’.

Dus daar gaan ze, gewapend met pen en papier, hun smartphone in de aanslag én een scherp luisterend oor. Hanneke heeft zelden zo’n oplettend gezelschap begeleid, zegt ze naderhand. De deelnemers genieten van het mooie centrum. En zoals ik al dacht: Ze ontdekken hoe mooi Amersfoort is! Ondertussen wordt er kostelijk gelachen als één van de deelnemers een kiekje opleukt en er een uitbundige selfie van maakt.

Eigenlijk vinden ze de wandeling te kort, dat is een goed teken! Aangekomen bij Bierbrouwerij De Drie Ringen met een uiteraard lokaal biertje en bitterbal, volgt de quiz. Er zijn twee verhalen die legendarisch zijn maar ook naar het rijk der fabelen kunnen worden verbannen. Welke deelnemers hebben kunnen ontdekken welke verhalen bijna niet kunnen kloppen? Het plezier druipt er vanaf als een deelnemer met aanleg voor standup-comedy het woord neemt. Het is voor Hanneke wel duidelijk: Dít is de winnaar! Groot applaus van zijn collega’s en een dikke pluim voor ‘onze Hanneke’.

De inwendige mens wil ook wat en de groep wandelt door de kleine straatjes van Amersfoort naar het terras van In den Kleinen Hap. De groep wil ook het eten nét even anders. Daarom staan de tafel-BBQ’s te roken en maken zij hun gerechten zelf klaar.

Kijk, dít zijn nou de pareltjes van mijn werk! Met een paar kleine aanpassingen op mijn arrangementen maak ik niet alleen de opdrachtgever maar ook mezelf blij!

Ook op zoek naar een bedrijfsuitje dat bij uw team past?

 

0 Read More

Nieuw! Arrangementen op maat

Heeft u specifieke wensen voor een bepaalde activiteit of stad die niet op onze site wordt vermeld? Neem dan even contact met ons op, er zijn zoveel mogelijkheden! En dat hoeft echt niet duur te zijn. Bel ons even, dan bespreken we uw wensen, voorkeuren en budget, of dat nou klein of groot is. Onze Event Manager Margriet Splint is specialist in het samenstellen van groepsuitjes en bedrijfsuitjes en vertelt u er graag alles over! Mailen kan natuurlijk ook, stuur dan een berichtje naar info@ontdekjestad.nl. #groepsuitjes #bedrijfsuitjes #ontdekjestad

0 Read More

Nieuw in Zwolle

Nieuw! We hebben ze weer gevonden, de aller, allerleukste restaurants van de stad; Zwolle! Met super enthousiaste eigenaars en medewerkers die staan te popelen om u te ontvangen tijdens een Stadswandeling of Culinaire Wandeling. Toegevoegd zijn onder meer: Restaurant Kletsen & Proeven, Bokkerstebuiten, de Belgische Keizer, de Vlaamse Hoogmis en Grand Hotel Wientjes. Stuk voor stuk pareltjes met liefde voor het culinaire vak. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden in Zwolle? Kijk voor alle groepsuitjes en bedrijfsuitjes op Arrangementen in Zwolle.

0 Read More

NIEUW! DE GEWELVEN VAN ZWOLLE

Jaaaa we zijn er al even mee bezig, maar we kunnen het nu echt toevoegen aan ons aanbod groepsuitjes en bedrijfsuitjes in Zwolle, een bezoek aan de gewelven van Zwolle! Een beetje spannend, dat vond ik het toen we via een korte route ondergronds waren. Maar wat een verrassing was het Stadsomroepersmuseum! Wie bedenkt zoiets: een ondergronds museum? Nou stadsomroeper Peter Vader, dus! Ik ben heel trots dat we u dit kunnen aanbieden!

Deze bijzondere stadswandeling begint in de gewelven van Zwolle. Een ‘wow’ momentje… Daarna neemt uw privégids u mee naar twee gezellige restaurants, terwijl u alles leert van het bovengrondse Zwolle met haar prachtige stadscentrum.

Kijk hier voor alle informatie en reserveringen. En heeft u nog vragen? Dan horen wij die graag, u kunt ons bellen op 033 4635662 of een berichtje sturen naar info@ontdekjestad.nl

0 Read More