In NIEUWS

‘Top tiens, vijfs of drie’s’, ik ben er gek op. Dat iemand anders voor mij gefilterd heeft op de 10 leukste cadeauwinkels, de top 5 wandelroutes met de hond en ga zo maar door. En daarom nu maar eens de Top 5 van Ontdekjestad. De vijf mooiste plekjes in Amersfoort, Gouda, Groningen, Harderwijk en Zwolle in deze TOP 5 van ‘onze steden’ op een rij.

 

Op 5:

De Martinikerk in Groningen, het lijkt wat voor de hand liggend. Maar afbeeldingen van het heldere koningsblauwe plafond waren voor mij een trigger er eens een kijkje te nemen. Ik ben geen trouwe kerkganger maar koos er tóch voor om een internationale kerkdienst bij te wonen. Zo kreeg ik het complete plaatje: een dienst, gezang, orgelmuziek, wijze woorden. Maar bovenal een adembenemend mooi blauw plafond, goede reden om naar het plafond te zitten staren. De moeite waard om te bezoeken tijdens een dagje uit in Groningen.

 

Op 4:

Het Eemhuis in Amersfoort. Ook als je geen boek wilt lenen in deze bibliotheek moet je zeker even een kijkje nemen tijdens een dagje in Amersfoort. Als ik dit gebouw inloop voel ik me meteen omarmt door het interieur en design. Gewoon even zitten op één van de werk-leesplekken met prachtige leeslampen. Een groot contrast met het oude centrum, maar minstens zo mooi!

 

Op 3:

Park De Wezenlanden in Zwolle. Ga met een ‘coffee to go’ middenin het park op het gras zitten en zie hoe het ontwerp van de speeltoestellen samensmelt met het Dominicanenklooster wat tussen de boomtoppen door piept. Een oase van groen waar je tijdens een wandeling ook nog kunt genieten van de geiten en het hangbuikzwijn op de kinderboerderij.

 

Op 2:

Het terras van Museumcafé Gouda. Ik wil niets afdoen aan het Goudse Teylers Museum. Echt niet, al is het alleen maar om die geweldige interactieve maquette van Gouda of de kunstwerken van schilders als Ferdinand Bol. Maar nagenieten met een high tea op dit terras, verstopt tussen de Sint Janskerk en het museum spant voor mij echt de kroon op een dagje uit in Gouda.

 

Op 1:

De Vischmarkt in Harderwijk. In de afgelopen jaren is deze historische plek uitgegroeid tot een broeinest van hoogwaardige restaurants. En niet voor niets, de bomen die net voldoende schaduw geven maar ook net genoeg groen, de prachtige woonhuizen, de moderne fontein, bijna autovrij. En niet te vergeten de historische Vischpoort, waar mijn klandizie altijd naar binnen mag tijdens een stadswandeling door Harderwijk. Er gewoon even zijn of genieten van lekker eten in één van de restaurants. Dit is (voorlopig) mijn favoriete plek voor een cultureel én culinair uitje.

 

Misschien kom nog eens op terug met een top 10 of 25. Maar voorlopig lijken me dit genoeg tips voor een extraatje tijdens een dagje uit.

Recent Posts