In NIEUWS

Laten we het doen! Een stad toevoegen die voor velen niet zo bekend is. Om allerlei redenen maar vaak is de afstand het grootste struikelblok. Ik heb het over Groningen! Een bruisend, jeugdig centrum waar altijd wel iets te beleven is. Het metropool van het Noorden wordt het wel genoemd. Dus stapte ik vorige week in de intercity om in één streep van Amersfoort naar Groningen te reizen. Van mijn trouwe gids Bram Schuilenga kreeg ik natuurlijk wat tips mee ‘Als je in Groningen bent dan’.

Vanaf het centraal station sta je vrijwel meteen oog in oog met het Groninger Museum. De architectuur wordt niet door iedereen gewaardeerd, maar ik kan niet anders dan concluderen dat het vooral een bijzonder gebouw is. En loop dan snel door, want ik kom voor het culinaire centrum van de stad. Als eerste wandel ik over het Gedempte Zuiderdiep, sluit heel even mijn ogen en waan me in Chinatown: wat een heerlijke geuren van een aantal Aziatische toko’s! Ik zoek naar het restaurant met de beste uitstraling, kijk op de kaart en werp een blik naar binnen. Ja, Warung Jawa heeft zeker de potentie hoewel het wel wat klein is. Hmmmm… eerst maar even verder kijken. Tijd voor een heerlijk kop Segafredo koffie bij Huis de Beurs. Wat een prachtig pand, ik waan me in vroegere tijden. De koffie smaakt er goed! Ik vraag om een kaartje en de naam van de eigenaar en trek verder de stad in. Ik verbaas me er toch over dat ik voorbijgangers vaker Engels dan Gronings hoor spreken, dat van metropool lijkt wel te kloppen. Ook bij mijn lunchadres The Ugly Duck word ik door de ober aangesproken in het Engels en bestel een ‘sandwich chicken guacomole’. Het smaakt me heerlijk en ik voel me meer dan welkom door de vriendelijk bediening!

De lunch loop ik er weer af met een stadswandeling van 7 km langs hofjes, het Goudkantoor, de Prinsentuin. Onderweg rust ik uit op de trappen van de universiteit van Groningen, tussen de studenten, bijna een ‘must’ als je er toch bent.

Het kost soms wat moeite om door minder mooie nieuwbouw heen te kijken en ik wou een beetje dat ik gids Bram Schuilenga bij me had die met zoveel enthousiasme kan vertellen over ‘zijn Groningen’!

Ik besluit nog een glas wijn te drinken op een succesvolle dag bij Mr. Mofongo en verbaas mij over de techniek achter de bar!

Groningen heeft mij op culinair en op gastvrij gebied enorm verrast! Volgende keer neem ik Bram mee om mij meer te vertellen over de cultuur en historie van Groningen. Dan kan ik Groningen toevoegen aan mijn aanbod.

Nieuwsgierig? Volg ons op Facebook om meteen op de hoogte te zijn als Groningen is toegevoegd!

 

Recent Posts
foto-stadswandeling