“Of het ook minder cultureel kan?” Deze groep bestaat voornamelijk uit jeugdige, commerciële mensen die graag een leuke stad willen zien maar dan wel met ruimte voor een beetje gekkigheid, ze willen iets te doen hebben. “Ben ik dan wel op het juiste adres?” vraagt de jonge vrouw me. En dán ga ik ‘aan’! Want hoe heerlijk het ook is dat ik de meeste uitjes die ik aanbied bijna moeiteloos organiseer: specifieke wensen brengen het beste in me naar boven.
Het is niet zomaar-een-groep, ze komen vanuit heel Nederland en treffen elkaar één keer per jaar. Dit jaar kiezen ze voor centraal Nederland, mijn eigen home-town, Amersfoort. Ze weten nog niet hoe mooi Amersfoort is maar daar zal verandering in komen. Klein Amsterdam noem ik het wel eens, met de historische panden en grachten door het hele centrum. Nog niet ontdekt door het massatoerisme en daardoor haast dorps en een leuke plek voor een teamuitje.
Onze gids Hanneke (waarover ik mijn volgende blog ga schrijven, want dat heeft ze dík verdiend!) geeft elke groep speciale aandacht, peilt de types en de sfeer en gaat dán pas met ze op pad. Dus de combinatie van een prachtige stad en Hanneke valt altijd in goede aarde. Mijn uitgangspunt is een cultureel arrangement met een twist.
De groep start met een kop koffie en een Amersfoortse lekkernij: het Amersfoorts Keitje. Natuurlijk is dat in het oudste en kleinste café van Amersfoort, In den Grooten Slock. Hanneke maakt haar entree met een opdracht voor de groep: aan het einde van de ingekorte wandeling volgt een quiz ‘Waar of niet waar?’ Hanneke vertelt sowieso altijd nét even anders dan alleen de droge historische feiten. Maar deze keer heeft ze haar kennis uitgebreid met ‘fabelen en legendes over Amersfoort’. Aan de groep is het nu om aan het einde van de wandeling te bepalen wat echt gebeurd is en wat niet. Ze mogen hun antwoorden ondersteunen met argumenten en foto’s waarvoor we een TV-scherm gebruiken. Hanneke is de scheidsrechter en laat originaliteit meewegen in haar ‘oordeel’.
Dus daar gaan ze, gewapend met pen en papier, hun smartphone in de aanslag én een scherp luisterend oor. Hanneke heeft zelden zo’n oplettend gezelschap begeleid, zegt ze naderhand. De deelnemers genieten van het mooie centrum. En zoals ik al dacht: Ze ontdekken hoe mooi Amersfoort is! Ondertussen wordt er kostelijk gelachen als één van de deelnemers een kiekje opleukt en er een uitbundige selfie van maakt.
Eigenlijk vinden ze de wandeling te kort, dat is een goed teken! Aangekomen bij Bierbrouwerij De Drie Ringen met een uiteraard lokaal biertje en bitterbal, volgt de quiz. Er zijn twee verhalen die legendarisch zijn maar ook naar het rijk der fabelen kunnen worden verbannen. Welke deelnemers hebben kunnen ontdekken welke verhalen bijna niet kunnen kloppen? Het plezier druipt er vanaf als een deelnemer met aanleg voor standup-comedy het woord neemt. Het is voor Hanneke wel duidelijk: Dít is de winnaar! Groot applaus van zijn collega’s en een dikke pluim voor ‘onze Hanneke’.
De inwendige mens wil ook wat en de groep wandelt door de kleine straatjes van Amersfoort naar het terras van In den Kleinen Hap. De groep wil ook het eten nét even anders. Daarom staan de tafel-BBQ’s te roken en maken zij hun gerechten zelf klaar.
Kijk, dít zijn nou de pareltjes van mijn werk! Met een paar kleine aanpassingen op mijn arrangementen maak ik niet alleen de opdrachtgever maar ook mezelf blij!
Ook op zoek naar een bedrijfsuitje dat bij uw team past?